Vanliga funderingar kring rawfood
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Har du funderat på att börja med rawfood? Härligt! Rawfood-dieten har blivit otroligt populär, inte minst i Kalifornien, men även här i Sverige och i andra delar av Europa. Dieten går ut på att du använder dig av grönsaker, nötter och frukter, samtidigt som du utesluter animalisk kost. Här nedan kommer vi att besvara de allra vanligaste funderingarna som kan uppstå när du ska byta diet. Att byta kosthållning är inte det lättaste, men om du har viljan och motivationen kommer du att klara dig utan problem.
Den kanske främsta frågan är varför man ska äta rawfood och vad nyttan med dieten faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att tanken bakom valet av råvarorna är att försöka bevara så många bra och positiva enzymer och vitaminer som möjligt. När du tillagar din mat under en hög värme kommer mesta delen av näringen att försvinna. Ett exempel är när du kokar potatis. Majoriteten av all näring kommer att befinna sig i potatisvattnet, men det är inte den delen som du får i dig. Den maximala upphettningsgraden för rawfood är 42 grader. I många fall räcker det med att förändra kosten med cirka 50 % för att du ska märka en markant skillnad i ditt välmående.
Frågor och svar om rawfood
Hur får jag i mig tillräckligt med protein?
Protein är kroppens byggstenar och detta behövs för att du ska kunna få starka och friska muskler. Om du inte får i dig protein från animaliska produkter kan du istället välja vegetariska alternativ. Bra exempel på detta är chlorella, ärtor och linser, bönor och quinoa, men även bladgrönsaker och spirulina.
Kan man få brist på vitaminer?
Hela målet med rawfood är att behålla så mycket enzymer och näring som möjligt. Därför behöver du inte oroa dig för att få brist på detta. Det du däremot kan behöva ett tillskott av är omega 3, B12 och D-vitamin. Du hittar tillskotten i hälsobutiker, på internet eller på ditt vanliga apotek. Omega 3 kan du även få i dig om du väljer att äta mycket chiafrön.
Vad ska man inte äta?
Rawfood-dieten utesluter animaliska produkter. Det betyder att du ska äta så lite av dessa som möjligt. Är du en ”fullt utvecklad” rawfoodare äter du inget kött eller animaliska produkter alls, men i början kan det vara bra att ändra diet långsamt. Det kan t.ex. vara så att du enbart byter ut din frukost och ditt mellanmål, för att därefter gå vidare till de lite större måltiderna.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]