Kakaosmör

Bra för huden, gott i munnen och nyttigt! Det här är kakaosmör som är så smart att du kan bli lätt beroende om du börjar. Smöret består av kakaobönor som har kallpressats. Det här ger ett smör som består till 100 % av fett. Det har inget annat än fett och är därmed en slags naturlig choklad helt utan socker och annat som du kanske vill undvika.

Gör egen choklad med kakaosmör

Om du vill göra hälsosam choklad så kan du använda dig av kakaosmör som smälter vid 35 graders hetta. Det kommer i små bitar som ser ut som vit choklad och som givetvis också har chokladsmak. Det här är ju kakaobönor!

För att du ska få en äkta känsla av choklad så kan du blanda fettet med kakaopulver. Då får du den klassiska färgen och smaken blir ännu mer intensiv. Det går också att leka med andra ingredienser som till exempel olika typer av sötningsmedel om det är viktigt för dig med söt chokladsmak.

Ta hand om kroppen med kakaosmöret

Det går att använda kakaosmör till godis och annan matlagning. Men fettet är också mycket bra för kroppsvård. Kakaosmöret binder fukt. Det är också rogivande och det kan skydda din hud mot yttre påfrestningar som kyla och mycket torr luft.

På vintern då det är både torrt och kallt så kan spruckna läppar och torra knogar lätt behandlas med kakaosmöret. Det har polyfenoler som är bra för hudens smidighet. Fettet innehåller också vitamin E som anses vara bra för hudvård.

Faktum är att just kakaosmör ofta ingår i produkter som är till för torr hy. Det förekommer inte sällan i läppbalsam och i krämer för gravidmagar. Du kan skapa ditt eget recept och testa dig fram med kakaosmör som du smälter hemma och blandar med andra ingredienser som honung.