Hampafrön

Ett litet frö med så mycket kraft! Så skulle man kunna beskriva hampafrön som utvinns ur hampaväxtens frukt. Det här är fröer som kan användas på många olika sätt. De säljs ofta som skalade men finns även med skalet kvar. Hampaväxen är traditionellt sett en mycket viktig växt i Asien. Det är inte bara frön som används utan också växtens fibrer för att till exempel göra kläder och bruksföremål.

Viktig proteinkälla

Det som gör hampafrön så populära bland folk som är intresserade av en nyttig diet är att de är proteinrika. Det går att använda dessa frön för att göra mjöl som kan användas som substitut till vanligt mjöl.

Dessutom så är hampafröet fullpackat med viktiga näringsämnen. Det har till exempel omega 3 och omega 6. Mycket viktiga ämnen som vi behöver för att våra celler ska kunna repareras och för att vår hud och vårt hår ska må bra.

Det finns de som menar att det är mycket bättre att få omega 3 på vegetabilisk väg precis som fisken som är full av den gör. Hellre än att äta mycket lax så kan vi alltså välja produkter med hampafrön för att öka intaget av omega 3 som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett frö som medicin

I Kina så har man länge använt sig av hampafrö som medicin. Det här är ingen tillfällighet och modern vetenskap har kunnat klarlägga precis vad det är som är så bra med de ämnen som fröerna ger oss.

Det är till exempel så att ett intag av hampafrön kan påverka blodtrycket på ett mycket positivt sätt. Ett reglerat blodtryck är definitivt hälsofrämjande. Vitamin E är också känt för att vara bra för hud och år som är torrt. Och hampa har gott om detta vitamin som dessutom anses ha en lugnande effekt. Därmed så skulle vi kunna säga att ett regelbundet intag av frön från hampaväxten skulle kunna bidra till ett lugn som motverkar stressen som så många drabbas av.