Call
  • Mango EKO

Mango EKO

Tillverkare:Raw food butiken
Modell:Mango EKO
Availability:Out Of Stock
  • 288kr

  • Ex Tax:257kr

Available Options

Inte i lager

0 reviews Skriv recension

 

Mango, Mangifera indica, är en gömfröväxt i familjen sumakväxter. Mango finns i flera arter och växer i träd som kan bli upp till 40 meter i höjd. Frukten förekommer som både gul, orange, röd och grön och har ett fiberrikt kött med en 4-7 mm stor kärna i mitten.

Efter banan är mangon den viktigaste tropiska frukten i världen och mangon står för en stor del av ett flertal länders export. Mangofrukten är både Pakistans och Indiens nationalfrukt och används idag flitigt i både drycker och matlagning.

Ursprung och upptäckt
Själva namnet mango kommer från portugisiskans manga men härstammar från bergsområdena i Himalaya och Burma. Mangofrukten odlades på den indiska subkontinenten redan för flera tusen år sedan och har sedan spridits med handels- och upptäcktsresande till länder med klimat där träden trivs.
Idag produceras den största delen av världens mango i Sydamerika men även i Europa, närmare bestämt i södra Spanien, finns mangoodlingar.
Effekter och näringsinnehåll
Mango innehåller bland annat kalcium, kalium, järn, vitamin C och andra antioxidanter. Frukten är särskilt rik på antioxidanten karoten, vilken omvandlas till vitamin A i kroppen. A-vitamin är bra för både synen, skelettet, huden, slemhinnorna och immunförsvaret. C-vitaminen i mango stärker dessutom både blodkärl, hud, tänder och skelett vilket gör att man med gott samvete kan frossa i mango varje dag om man så skulle vilja.
Mangofrukten innehåller flera typer av antioxiderande fenolföreningar, exempelvis mangiferin. Det är ett enzym som finns i många frukter samt örter och som traditionellt används mot diabetes. Mangiferin kan dessutom underlätta och stödja matspjälkningen. Mango innehåller även omega-3 och omega-6, vilka bidrar till minskad risk för hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar, förbättrad hjärnkapacitet och ett sänkt kolesterolvärde. De höga halterna av kostfibrer i mango hjälper dessutom magen med matsmältningen och motverkar därmed förstoppning. Ett dagligt intag av mango hjälper dig alltså att hålla både hjärna, hjärta, kärl och mage i trim!
Användning
Med tanke på mangons läckra och goda smak är det inte konstigt att frukten har varit en del av människans diet i flera tusen år. Att mangon dessutom är överraskande nyttig gör inte saken värre!
Mango är en mycket mångsidig frukt och för den nyfikne och matlagningsintresserade finns det massvis med recept som innehåller mango. Man kan nyttja frukten på många olika varierande och spännande sätt, allt ifrån glass till den klassiska smaksättaren mango chutney.
Mango äts som den är, färsk, torkad, inlagd eller som juice. Torkad mango är både gott, nyttigt och samtidigt väldigt enkel att ha med sig då den torkade mangon är i bitar. Torkad mango fungerar utmärkt att strö över gröten, filen eller yoghurten på morgonen men är även ett bra sätt att få den där extra energikicken under dagen eller efter träningspasset. Torkad mango är även ett utmärkt substitut till exempelvis godis, chips och andra onyttigheter.