Call
  • Chiafrön EKO RAW

Chiafrön EKO RAW

Tillverkare:Raw food butiken
Modell:Chiafrön RAW
Availability:I lager
  • 90kr

  • Ex Tax:80kr

Available Options


1 reviews Skriv recension

Chiafrön

 

Chia, Salvia hispanica, är en blommande växt från mintfamiljen och har sitt ursprung i Mexiko. Från denna blommande växt får man fram chiafrön, ett frö som på många sätt liknar sesamfröet men som innehåller både mer fibrer, antioxidanter och Omega 3-fettsyror. Chiafröet innehåller mer än 20 % Omega-3 fettsyror och 33 % kostfibrer och ger därför en känsla av både ökad uthållighet och styrka. Därför används chiafrön av många långdistanslöpare världen över.
Ursprung och upptäckt av Chiafrön
Chiafröet har en lång historia som mänsklig föda och kommer från Mexiko där det använts som livsmedel sedan ca 3 500 f. Kr. Fröet användes både av aztekerna och mayafolket, ofta som färdkost då chiafrön både är energirika och smidiga att bära med sig. Fröna användes inte bara som ett baslivsmedel utan också ofta som offer åt sina gudar och medel för att betala skatt. Chiafröna var så pass omtyckta att de även utgjorde en mycket viktig del av många religiösa ceremonier och ritualer.
Denna tusenåriga föda glömdes bort men har i modern tid återupptäckts som en utmärkt källa till Omega 3-fettsyror, protein, kostfibrer och antioxidanter.
Effekter och näringsinnehåll
Utav alla växter i hela växtriket är chia den som innehåller mest Omega-3 fettsyror. Två matskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 fettsyror än en hel laxfilé. Konsumtion av chia är därför ett utmärkt sätt att öka vår näringsnivå samtidigt som ämnesomsättningen stadigt förbättras.
Chiafrön har förutom sina Omega-3 fettsyror även ett högt innehåll av protein och innehåller samtliga essentiella, livsnödvändiga aminosyror vi behöver för att kroppen ska må bra. Chiafröet är en komplett, vegetarisk proteinkälla och är därför idealisk för exempelvis vegetarianer som annars löper risk för brist på just protein. Chiafrön är även rika på mineralämnen så som fosfor, kalium och kalcium. Två matskedar chiafrön kan jämföras med kalciumhalten i flera glas mjölk och är därför ett bra alternativ för de människor som varken äter eller dricker mjölkprodukter.
Chiafröet gör att blodsockerhalten inte stiger så snabbt och ger en jämn blodsockernivå. Fröet binder sin egen vikt med hjälp av vatten, vilket både underlättar matsmältningen och vätskebalansen. Fröna sväller upp och tar utrymme i magtarmkanalen, vilket bidrar till en mer ihållande mättnadskänsla. Detta kan vara fördelaktigt om du följer en diet för att gå ner i vikt.

Användning
Chiafrön kan ätas som de är eller krossas för att maximera tillgången till hälsosamma fetter i fröna. Lägg hela chiafrön i dina frukostflingor, i din gröt eller blanda i dem i yoghurten tillsammans med andra nötter och frön för en god och nyttig start på dagen. Fröna kan även användas i bakverk, t ex till att göra nyttiga chokladbollar och muffins.
Ett annat alternativ är att krossa och mala chiafröna. Detta kan ske i en mixer, kaffekvarn eller mortel och blir då till chiamjöl som kan användas på samma sätt som andra mjölsorter, t ex vid bakning.
Benämningen ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen beyder ”oljig”. Lägger man chiafrön i blöt bildas det nämligen väldigt fort en geléartad, klar hinna kring de små fröna. Detta utnyttjas bland annat i Mexiko, där chiafrön blandas ihop med limesaft till en populär, geléaktig hälsodryck.