Call

Raw Food och Proteiner

Raw food och proteiner


Protein – varför så viktigt?
Ordet protein kommer från grekiskans ”proteos”, vilket betyder det första och viktigaste. Detta stämmer bra överens med vad protein egentligen innebär och vad det gör med vår kropp, då protein är den absolut viktigaste näringskällan samt en viktig byggsten för våra kroppar.
På grund av sin stora närvaro i kroppen är det näst intill omöjligt att inte se betydelsen av protein till vår funktion. Protein finns nästan överallt i kroppen och utgör ca 15 % av kroppens massa. Det är en viktig del av kroppen, inte bara som en näringskälla utan även som en del av kroppens struktur och funktion. Protein används till att bygga celler och är huvudkomponenten i både muskler, brosk, ligament, senor, ben, hud, hår och naglar. Proteiner behövs för att kroppen ska kunna växa och utvecklas, för att göra nya cellsubstanser som protoplasma men också för att kunna producera antikroppar, enzymer, hormoner och hemoglobin.
Protein är förutom kroppens byggstenar också en energikälla och därför är den viktigt att man får i sig tillräckligt med protein varje dag.
Proteinrik raw food
Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella aminosyror i lämplig mängd och inom raw food-världen finns det en rad exempel på produkter och livsmedel som uppfyller dessa krav. I både frukt, bladgrönt, nötter, frön och alger går det att hämta mängder av betydelsefulla proteiner. Exempel på livsmedel som uppfyller just dessa krav är gojibär, spirulinaalger och chia- och hampafrön.
Raw food som diet är ett varierat och spännande sätt att utforska den kulinariska världen samtidigt som man helt enkelt gör sig kvitt onödigt beroende av ämnen, substanser och kemikalier som hindrar oss från att leva ett så friskt och hälsosamt liv som möjligt. Dessutom får man på ett lätt sätt i sig alla de viktiga proteiner som vi behöver för att leva och må bra. Här följer två goda och enkla recept på proteinrika maträtter som gör dig pigg och glad!


Proteinrik raw food-gryta
Ingredienser till salladen
  • 40 g alger av valfri sort (spirulina, nori, dulse)
  • 1 dl finhackad Broccoli

Ingredienser till såsen
  • 5-6 soltorkade tomater
  • 1 dl finhackad broccoli
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1/2 cm ingefära
  • Saft och skal från 1 citron
  • 1/2-1 dl olivolja
  • 1-2 tsk örtsalt
  • Chilipulver efter smak

Gör så här:
  1. Mixa såsingredienserna till en slät sås och blanda i broccolin med en sked.
  2. Låt gärna såsen stå och dra någon timme (men det går att servera direkt också).
  3. Blötlägg algerna och låt dem dra i 15-30 minuter.
  4. Häll av i durkslag och pressa ur lite av vattnet.
  5. Lägg upp i en skål och häll såsen över.
  6. Blanda väl med sked.

Servera och njut!










Läcker sallad med nötter, frön och groddar
Ingredienser
  • 2 nävar romansallad
  • 2 nävar bladspenat
  • 1/2 dl cashewnötter
  • 1 morot
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl valfria groddar
  • 2–2 1/2 dl groddade ärtor
  • 1–2 stora tomater
  • 1 liten gul lök
  • 1 avokado
  • Persilja

Gör så här:
  1. Hacka i ingredienserna i lagom stora bitar och servera med exempelvis apelsindressing
  2. Ät och njut!