Call
  • Kakaonibbs EKO

Kakaonibbs EKO

Tillverkare:Green Earth
Modell:Kakaonibbs EKO
Availability:I lager
  • 95kr

  • Ex Tax:85kr

Available Options


0 reviews Skriv recension

 

Kakao, Theobroma cacao, är en art i familjen Malvaväxter. Det är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Theobroma cacao, ett namn som vår svenske botaniker Carl von Linné gav trädet, betyder ”gudarnas mat”. Kakaonibbs är nämligen fyllt med nyttiga antioxidanter, enzymer och vitaminer som får oss att bli både pigga och glada.

Ursprung och upptäckt
Kakaofrukten kommer från träd som växer i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det är från kakaofrukterna på träden som kakaobönerna utvinns.
Theobroma cacao härstammar ursprungligen från området kring Amazonas men spreds sedan vidare norrut av djur och människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna. Kakao sägs ha börjat skördas redan för över 3000 år sedan av Olmekerna, ett mesoamerikanskt kulturfolk vid Mexikanska golfen. Där fick kakaon en betydande roll i vardagen som en del av den dagliga kosten. Kakao var inte känt i Europa vid denna tid utan fick sitt europeiska genomslag i och med den spanska erövringen av Mexiko.
Effekter och näringsinnehåll
När kakao framställs rostar man kakaobönorna i stora ugnar innan de processeras vidare, vilket gör att en stor del av de näringsämnen som finns i kakaon försvinner. Dessutom tillsätter tillverkarna nästan uteslutande en stor mängd socker i den kakao som tillverkas.
Den råa kakaon, det vill säga den som används inom raw food, innehåller hela fyra gånger mer antioxidanter än den ”vanliga”, rostade motsvarigheten. Det beror på att den skonsamma processen, där kakaon rostas under 40 grader, bidrar till att kakaon bevarar maximalt med antioxidanter och enzymer. Den råa kakaon innehåller dessutom inget tillsatt socker.
Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen, bland annat som tidigare nämnt antioxidanter men även magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin. Kakao innehåller även en rad olika neurotransmittorer, t ex seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Dessa hjälper till att lindra depression och är förknippade med att ge känslor av lust och välmående. Det sägs även att kakao ökar halten kväveoxid i blodkärlen, vilket har en positiv effekt på blodtrycket då kärlen vidgas och blodtrycket sjunker. Detta bidrar i sin tur med att risken för exempelvis hjärnblödning och hjärtinfarkt minskar.
Användning
Kakao finns i flera olika där de vanligaste formerna är kakaobönor, kakaopulver och kakaonibs. Kakaonibs är delvis krossade kakaobönor och är grundprodukten till all typ av choklad.
Kakaobönornas och kakaonibsens användningsområden är många och passar alldeles utmärkt i exempelvis smoothies, morgongröten, att strö över salladen eller för att göra goda och nyttiga desserter. Kakaobönan går bra att ätas som de är eller tillsammans med gojibär och valnötter i en snacksblandning medan kakaonibsen lämpar sig bättre till exempelvis kakor och brödbak.
Kakaopulvret har en fyllig smak och är idealiskt för att exempelvis röra ihop olika typer av drycker.  Blanda t ex ihop mandelmjölk, kakaopulver och frusen banan i en mixer och få fram en god och nyttig morgonshake. Kakaopulver går även att använda i bakverk, exempelvis tillsammans med nötter och torkad frukt i goda och hälsosamma ”chokladbollar”.